Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Boris jr

Boris Jr er en litt annen type surdeig enn de jeg har skrevet om her tidligere
De andre Borisene og Doris var lang mere flytende og næringen i melet bl derfor brutt ned mye raskere.

Boris Jr er en type surdeig som franskfolk kaller Levain og italienerne Biga.
En slik type surdeigskultur er mildere av smak og lettere å kontrollere i og med at sukkerartene i surdeigen ikke så raskt lar seg bryte ned.

Boris Jr ble startet søndag 06.03.2011 og har nå fått sin 2 mating.

Fremgangsmåten har vært følgende:

Dag 1.

100 g Grov sammalt rug
68 ml rosin vann
Du lager rosinvann ved å bløtlegge en liten eske eller god neve rosiner i et par dl kaldt vann i ca 20 minutter.
Press deigen ned i en beholder av glass eller plast og dekk med lokk eller klingfilm. hvis du bruker lokk ikke skru det til/ sett det helt fast slik at det kommer litt luft til. La stå i 24 timer

Grunnen til at mange bruker rosinvann, er at skallet på rosiner er proppfullt av villgjær. Du kan også lage surdeiger uten rosinvann men de vil ta litt lengre tid å få skikkelig i gang.

Dag 2.

100 g siktet hvetemel
68 ml kaldt vann
Ha deigen over i en ren bolle.
Del deigen i 5-6 biter mål opp mel og vann og elt kjapt sammen. Press ned i en beholder og marker gjerne med en tapebit hvor toppen av deigen er.

Dag 3.

100 g siktet hvetemel
68 ml vann
Når deigen har klart å doble seg,dette kan ta 24 timer,kortere eller lengre tid skraper du den ut i en bolle. Hiv halparten eller brukt den til foreksempel å starte en ren rugsurdeig.

Del den resterende deigen i 5-6 biter ha i mel og van og elt raskt sammen.
Press dette ned i en beholder. Ønsker du å lage en Rugsurdeig av den andre halvparten bytter du bare ut hvetemelet med rugmel.

Dag 4.

200 g siktet hvetemel
124 ml vann

Når deigen har triplet seg i volum.
Del deigen elt sammne med mel og vann men kast ikke noe.
La stå og modne i 4 timer på kjøkkenbenken.
Det er dette som er din surdeigsstarter eller "Chef" for å bruke litt mere bakerslang, og det er denne du skal bruke til å bake.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

LeChef

LeChef

38, Oslo

Følg LeChef med: bloglovin

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits