Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Her er framgangsmåten jeg brukte på surdeigsbrødene jeg bakte i går.







Trinn 1

 

300 g moden surdeig

300 g hvetemel

195 ml vann

 

Bland sammen og la stå over natten på kjøkkenbenken. Denne blandingen bør klare å triple seg.

 

Trinn 2

 

Bland så inn 300 g mel og nye 195 ml vann la dette stå i ca 4 timer eller til det dobler seg i volum. Det er på dette stadiet du tar av surdeig til neste baking.

 

Trinn 3

 

Til sist har du i 500 g hvetemel og 325 ml vann. Samt 20 g salt. La gå i kjøkkenmaskinen til du har en smidig deig

La heve seg til minst dobbel størrelse. Hvelv deigen ut på godt melet kjøkkenbenk og del i to eller tre emner. Form til boule og la hvile under kjøkkenhåndkle i ca 20 minutter for at glutenet skal få tid til å «slappe av».

 

Form emnene til ferdige brød og la etterheve til de dobler seg enten i former eller på smurt bakepapir som du har strødd godt med semulegryn.

 

I denne deigen har jeg brukt 65% hydrering, noe som var litt lite. Brødene ble hverken så luftige som de skulle bli eller så saftige.

 

Hvis jeg skriver oppskriften på baker % blir det seende slik ut:

 

Trinn 1

 

Hvetemel 100%

Surdeig 100%

Vann 65%

 

Trinn 2

 

Hvetemel 100%

Deig 265%

Vann 65%

 

Trinn 3

 

Hvetemel 100%

Deig 258%

Vann 65%

Salt

 

 

4 kommentarer

Min matgale verden

12.03.2011 kl.13:35

De så flott ut:0)

LeChef

12.03.2011 kl.14:16

Ble ikke så ille. Jeg feiga litt ut på hvor løst jeg laget deigen, så neste gang blir det mere vann.

Tidligere i dag satte jeg i gang en 100% rugdeig. Planen er at dette skal fremsskaffe saftige deilige danske rugbrød.

Nils

12.03.2011 kl.15:37

Da ble jeg inspirert igjen. Må sette en ny surdeigsgrunn - den forrige gav jeg opp og kastet etter gjentatte bergingsforsøk. Jeg ble ikke kvitt eimen av etylacetat (lukter som neglelakkfjerner). Litt synd i grunn, for det var skikkelig fart i den.

LeChef

12.03.2011 kl.19:16

Nils:Det er jo mulig å få en avlegger. Jeg sendte en med en venninde som skulle med natt toget. Den klare å "rømme" i løpet av natten :)

Så det å sende levende surdeig i posten for eksempel tror jeg ikke er lurt.

Når det gjelder surdeig som begynner å lukte negellakkfjerner, surdeig som står i kjøleskapet en stund vil skille ut veske på toppen. Denne må helles vekk før man fortsetter surdeigen.

Har den kommet så langt skal man heller ikke beholde mer enn en spiseskje eller to.

Skriv en ny kommentar

LeChef

LeChef

38, Oslo

Følg LeChef med: bloglovin

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits