Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alioli

Denne spanske slektingen til Majones er dessverre noe man sjelden opplever f nytt her p berget.

Jo da, du kan knapt nok spytte i Oslo uten treffe en sjappe som har dette p menyen.

Men i beste fall er det ofte en kjpemajones som noen har hatt i et par fedd hvitlk i.

Oppskriften under er derivert fra en oppskrift jeg fikk av faren til en gammel kamerat av meg.

Denne hadde ha ftt vist og forklart p tegnsprk av en gammal kjrring i Barcelona.

Jeg stoler mer p gamle katalanske kjrringer nr det kommer til Alioli enn hvilken som helst kokebok.

I Alioli brukes det enten kokt potet, eller hvitt brd dynket i rdvinseddik. Om man skal lage sin Alioli med brd eller potet, er noe gamle spanske kjrringer vist nok krangler veldig mye om.

Som oftest lager jeg min med kokt potet. Er du ekte purist bruker du heller ikke sennep, noe jeg velger gjre.

Her er oppskriften:

1 eggeplomme

1 kald mellomstor kokt mandelpotet

2 ss Dijon sennep

3-5 dl olje jeg bruker gjerne olivenolje, men det er viktig at du velger en som ikke har for mye bitterstoffer slik som for eksempel Unio. Har du bare kraftig olivenolje er det lurt bytte ut ca 2/3 deler med solsikkeolje eller annen litt mere smaksnytral olje

3-4 fedd hvitlk

Rdvinseddik, salt og pepper

Denne sausen skal nesten vre litt brutal og skarp s ikke vr redd for ha i masse hvitlk og du kan godt vre litt raus med rdvinseddiken og.

Begynn med mase en skrelt mandelpotet gjennom sikt. Rr inn eggeplommen, sennep salt og pepper. Ha i most hvitlk. Spe litt og litt med olje som du rrer godt inn mellom hver gang slik at den ikke skiller seg.

Nr den er blitt s tykk som du vil ha den. Jeg liker at min har lit kremete konsistens, smaker du til med rdvinseddik og eventuelt litt mere salt og pepper.

Jeg tror jeg kan love at du ikke kommer til se deg tilbake etter ha prvd denne varianten fremfor blande ned litt hvitlk i butikkmajones.

Stikkord:

2 kommentarer

Nils

12.06.2011 kl.19:07

Dette er en flott oppskrift. Har n prvd denne to ganger, og synes den er fenomenal. Brukte den italienske olivenoljen "Primo" fra Frantoi Cutrera som har en ganske karakteristisk og kraftig smak. Denne blandet jeg ca 1:4 med en smaksnytral olje.

LeChef

17.06.2011 kl.15:00

Nils: Har i en del tilfeller gjort det samme. Finner man litt nytrale oljer som feks UNIO, den gir en litt fruktig smak, er det ikke ndvendig med "letter" oljer. Synes og at konsistensen blir bedre pga poteten.

Skriv en ny kommentar

hits