Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alioli

 

Denne spanske slektingen til Majones er dessverre noe man sjelden opplever å få nytt her på berget.

Jo da, du kan knapt nok spytte i Oslo uten å treffe en sjappe som har dette på menyen.

Men i beste fall er det ofte en kjøpemajones som noen har hatt i et par fedd hvitløk i.

Oppskriften under er derivert fra en oppskrift jeg fikk av faren til en gammel kamerat av meg.

Denne hadde ha fått vist og forklart på tegnspråk av en gammal kjærring i Barcelona.

 

Jeg stoler mer på gamle katalanske kjærringer når det kommer til Alioli enn hvilken som helst kokebok.

I Alioli brukes det enten kokt potet, eller hvitt brød dynket i rødvinseddik. Om man skal lage sin Alioli med brød eller potet, er noe gamle spanske kjærringer vist nok krangler veldig mye om.

 

Som oftest lager jeg min med kokt potet. Er du ekte purist bruker du heller ikke sennep, noe jeg velger å gjøre.

 

Her er oppskriften:

 

1 eggeplomme

1 kald mellomstor kokt mandelpotet

2 ss Dijon sennep

3-5 dl olje jeg bruker gjerne olivenolje, men det er viktig at du velger en som ikke har for mye bitterstoffer slik som for eksempel Unio. Har du bare kraftig olivenolje er det lurt å bytte ut ca 2/3 deler med solsikkeolje eller annen litt mere smaksnøytral olje

3-4 fedd hvitløk

Rødvinseddik, salt og pepper

 

Denne sausen skal nesten være litt brutal og skarp så ikke vær redd for å ha i masse hvitløk og du kan godt være litt raus med rødvinseddiken og.

 

Begynn med å mase en skrelt mandelpotet gjennom sikt. Rør inn eggeplommen, sennep salt og pepper. Ha i most hvitløk. Spe litt og litt med olje som du rører godt inn mellom hver gang slik at den ikke skiller seg.

Når den er blitt så tykk som du vil ha den. Jeg liker at min har lit kremete konsistens, smaker du til med rødvinseddik og eventuelt litt mere salt og pepper.

 

Jeg tror jeg kan love at du ikke kommer til å se deg tilbake etter å ha prøvd denne varianten fremfor å blande ned litt hvitløk i butikkmajones.

 

 

 

 

 

 

Stikkord:

2 kommentarer

Nils

12.06.2011 kl.19:07

Dette er en flott oppskrift. Har nå prøvd denne to ganger, og synes den er fenomenal. Brukte den italienske olivenoljen "Primo" fra Frantoi Cutrera som har en ganske karakteristisk og kraftig smak. Denne blandet jeg ca 1:4 med en smaksnøytral olje.

LeChef

17.06.2011 kl.15:00

Nils: Har i en del tilfeller gjort det samme. Finner man litt nøytrale oljer som feks UNIO, den gir en litt fruktig smak, er det ikke nødvendig med "letter" oljer. Synes og at konsistensen blir bedre pga poteten.

Skriv en ny kommentar

hits