Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Italiensk helaften

For en tid tilbake holdt jeg kurs for en gjeng hvor fokus var italiensk mat fra Toscana og Umbria.

I dette innlegget, vil du finne retter så vel som vinforslag.

 

 

   Italia er i likhet med Norge et langstrakt land. Det strekker seg over 1200 kilometer fra Nord til sør. Fra de høye alpene i nord gjennom Toscanas og Umbrias bølgende landskaper til det mer karrige sørlige Italia. Den italienske matkulturen er like mangefasetert som landet.

Den herlige Focaccian vi kjenner fra det moderne italienske kjøkken strekker sine røtter tilbake til romertidens Focae, et brød som gjerne var i form av flate kaker.

Den verdensberømte Pizzaen sies å ha oppstått i området rund det moderne Napoli for over to tusen år siden. Den ble ofte servert til reisende på gjennomfart og er kanskje en av de første variantene av ?fast-food? man kjenner til. Gjennom sin posisjon som handelsnasjon, kolonisator og utallige invasjoner hvor Italia selv er blitt besatt, har det Italienske kjøkken raffinert seg til det vi kjenner i dag. Tomaten for eksempel kom ikke til Italia før på 1600 tallet. Æren for å ha skapt den moderne pizzaens ur mor; pizza alla Margherita tilfaller Raffaele Esposito. Han satte sammen en pizza i de italienske fargene til ære for dronning Margherita i forbindelse med et besøk hun hadde i Napoli i 1889.

Helt på starten av 1800 tallet kom maskiner for industriell fremstilling av pasta. Den norske forfatteren og aktivisten Hulda Garborg introduserte spaghetti i en av sine kokebøker utgitt rund forrige århudreskifte.

Nettopp pizza og pasta er det de fleste forbinder med det italienske kjøkken, men det italienske kjøkken er mye, mye mer. Man kunne sikkert ha levd et langt liv og aldri trenge å spise den samme rettet ra det mangslungne to dager på rad. På dette kurset skal vi gå gjennom og lage noen klassikere fra hjertet av Italia. Toscana og Umbria

 

 

 

Meny

?Crostini De Feagatini?

Borgo del Principe Prosecco di Valdobbiadene 2008

?Figattole al insalata di pomodori e pecorino?

         Rocca delle Macie Occhio a Vento 2009

      Saltimbocca alla Romana con patate arroste al rosmarino e finocchioaffogatoin olio d'oliva

Casisano Colombaio Rosso di Montalcino 2008

Caffe en Forcetta

Antolini Recioto della Valpolicella Classico 2007

 

Crostini  De  Fegatini 

Crostini De Fegatini eller kyllingleverpaté på toast om du vil er en klassisk Toscansk antipasto. Denne delikate men fyldige og riktsmakende kyllingleverretten er et must til et en hver festlig anledning i Toscana.

15 g porcini  (tørket steinsopp)

Olivenolje

4 store kyllinglever

6 ferske salvieblader

2 hvtilkøsfedd, hakket

Nykvernet pepper

1,25 dl vin santo eller annen dessertvin

Salt

1 Ansjosfilet

1 toppet spiseskje kapers

1 eggeplomme

1 skiver av et godt brød som for eksempel chiabatta eller en god baguette

 

Bløtlegg soppen i varmt vann under lokk i minst 10 minutter. Ta ut soppen og tørk godt. Mens soppen bløtlegger seg renser du kyllinglever og hakker hvitløken. Varm to spiseskjeer med olivenolje i en tykbunnet nonstick panne. Ha i kyllingleveren, hvitløken, salviebladene og soppen. Krydre med pepper. Stek i ca 10 minutter eller til leveren har mistet sin rødfarge. Rør om hele tiden. Ha i vin santo, og la alt surre til vinen er fordampet.

Ha alt bortsett fra eggeplommen og kapers i en foodprosessor og mos det. Tilsett eggeplommen og kjør litt til. Hakk kapersen og rør den inn.

Stryk litt olje på begge sider av brødskivene og rist i varm ovn ved ca 190 grader til de er gylne.

Smør et tynt lag på hver toast og server straks.

Gir 6 porsjoner. Alle oppskrifter i dette heftet er beregnet for 6 porsjoner.

Figattole al insalata de pomodori e pecorino

Til å smake så godt, er denne retten forbausende enkel. Figattole er ansjos innbakt i brød eller pizzadeig. Tidligere var det vanlig med boder som solgte denne type mat til forbipasserende gjerne med et lite glass vin til.

300 g hevet brøddeig

9 ansjos fileter, avrent

1,2 liter olivenolje til fritering

Kjevle deigen på melet overflate til den er ca ½ cm tykk. Del i 18 like store rektangler. Legg en bit ansjos på hver, brett rektanglene dobbelt og klem kantene godt sammen.

Insalata de pomodori e Pecorino

6 godt modne tomater

150 g finrevet pecorino

Olivenolje

Salt

Pepper

Skjær tomatene i fine skiver. Riv pecorinoen. fordel tomatskivene på tallerkenene, salte og pepre. Dryss over en skikkelig god olivenolje og strø godt med Pecorino på.


Saltimbocca alla Romana con patate arroste al rosmarino e finocchioaffogatoin olio d'oliva

Saltimbocca alla Romana

6 skiver Prociutto delt i to

12 ferske salvieblader

12 tynne skiver kalvekjøtt fra mørbraden

1 SS smør

1,25 dl tørr hvitvin

Salt

Nykvernet pepper

Bank skivene av kalvekjøttet lett med en kjøttbanker. Legg en halv skive prociutto på hver skive av kalvekjøtt og et salvieblad. Salte og pepre. Rull sammen og fest med tannpirker.

Smelt smøret i en god stekepanne, og brun kalverullene godt på alle sider. Tilsett vinen og la det redusere til det kun er noen spiseskjeer igjen. Sett på lokk og la de trekk på svak varme i ca 20 minutter. Tilsett en spsiskje med vann fra tid til annen slik at det ikke tørker helt ut.

Patate arrosto al rosmarino

1 kilo småpoteter for eksempel Amadine

4 SS fersk hakket rosmarin

2 hvitløk

Salt

Pepper

Olivenolje

Vask potetene. Hakk rosmarinen, og del hvitløken i fedd, la skallet være på. Bland alt sammen i et ildfast fat, og stek i ovnen ved 225 grader i ca 25 minutter.

 

 

 

Finochio affogato en olio d´oliva

2 fennikelknoller

4 fedd hvitløk behold skallet på, men knus de lett med baksiden av en kniv

Skallet fra en sitron

4-5 stilker persille

2 Laurbærblad

1 SS hele pepperkorn

            Salt

1 liter eller mer ned olivenolje

Bruk en potetskreller og skrell sitronen. Ha sitronskallet, hvitløken, persille og pepper i olivenoljen. Varm opp på medium varme. Vask og skjær hver fenikkel i seks like store biter. Tørk godt.

Ha fennikelen i oljen. Oljen bør ikke holde særlig mer enn 100-120 grader slik at det så vidt syder. La trekke i olivenoljen til ferdig ca 3o minutter. Ta de opp rett før servering la de renne litt av seg og salte med Maldon salt.

 

 

Caffe in Forcetta

Dette er en dessertpudding fra området rundt Lucca. Den kalles ?kaffe på gaffel? fordi den er smakssatt med kruttsterk italiensk espresso, og spises med gaffel.

1 SS mandelolje

4 egg

90 gram sukker

4,2 dl melk

0,6 sterk italiensk espresso

Kanel

Forvarm ovnen til 180 grader, mør en kakeform ca 23 cm i diameter med mandelolje Pisk en luftig eggedosis av eggene og sukkeret pisk inn melk og kaffe litt av gangen. Slå eggeblandingen over i den smurte kakeformen. Sett formen i en langpanne fyll med vann til det står ca 2,5 cm opp på kakeformen. Stek puddingen i 20 minutter. Legg på et lokk av aluminiumsfolie og fortsett stekingen i ca til puddingen er fast. Ca 40 minutter.

Ta formen ut av ovnen og la den avkjøle seg litt på en rist. Før et tynt knivblad mellom puddingen og formen. Hvelv over på et fat. Del i porsjonsstykker. Server med mascarponekrem og et dryss av kanel.


Vinene

Borgo del Principe Prosecco di Valdobbiadene 2008, er en aromatisk og fruktig italiensk musserende. Den passer blant godt til aperitiffer.

Rocca delle Macie Occhio a Vento 2009, er enn fyldig og frisk hvitvin fra Toscana laget på Vermentino

Casisano Colombaio Rosso di Montalcino 2008 vare nr: 1031601, Fyldig og fin rødvin fra Toscana. Laget på 100% Sangiovese.

 Antolini Recioto della Valpolicella Classico 2007 vare nr: 9283202. En herlig intens                     dessertvin fra veneto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

Marthe

28.11.2011 kl.14:58

Kjempe fin blogg :-> Håper mandagen og uken din blir super.

Klems!

LeChef

28.11.2011 kl.15:11

Marthe: Takker og bukker :)

Birginga

28.11.2011 kl.16:09

Uuuuh! Skjønner at jeg må lese mer på denne bloggen!!! Masse god italiensk mat <3

LeChef

28.11.2011 kl.16:14

Birginga: Litt i alle fall. Kommer mer etter hvert.

I mellomtiden så kan kanskje denne være noe http://lechef.blogg.no/1301867245_surdeigs_focaccia.html

Skriv en ny kommentar

hits