Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Spaghetti carbonara

 

Dette er en fantastisk, enkel og rask middag. Hjemme hos oss har denne retten vært trøste mat i snart et tiår.

Opprinnelsen til spaghetti carbonara er usikker. Det verserer flere teorier, hvorav en av de var at denne rettens nav henspiller på «carbonaro» som er italiensk for kullbrenner.

Andre tror at retten først oppsto etter andre verdenskrig siden det ikke finnes referanser til den før det. Mange Italienere spiste bacon og egg skaffet til veie av amerikanske tropper.

Som alle klassikere finnes den i tusentals varianter til felles for de alle er at retten inneholder pasta, bacon/panchetta, sammenpisket egg og nykvernet pepper.

Min i oppskrift bruker jeg hele egg ikke bare eggeplomme, og den inneholder masse hvitløk. Selv om carbonara er en enkel rett, inneholder den et aldri så lite C-moment. Når pastaen er kokt har du over stekt bacon og de sammen piskede eggene, er det for lite egg i forhold til pasta, eller du ikke har kontroll på varmen og rører nok, risikerer du å ende opp med pasta,stekt bacon og eggerøre i stedet for en herlig og fyldig saus. Målet er å få egget til å emulgere uten at det koagulerer og blir grynete.

 

Dette trenger du til fire sultne personer:

 

600 g spaghetti

400 g bacon eller panchetta

6 egg

150 ml melk eller fløte. Du kaqn også bruke vann.

3 fedd hvitløk knust, sløyf eller øk mengde etter smak

Smør

Nykvernet pepper

Merian

Salt

 

Sett på vannet til spaghettien, husk salt. Skjær baconet i små strimler. Smelt litt smør i en panne og stek baconet på middels varme til gyllent og sprøtt.

Pisk sammen egg, hvitløk, salt, pepper, merian og melk.

Kok spaghettien al dente. Sil av, ha over det stekte baconet og fettet. Rør og ha i eggeblandingen.

Rør til sausen tykner. Den skal ha samme konsistens som vaniljesaus. Det kan godt være at du mislykkes den første gangen eller tre, men ikke gi opp!! Den smaker greit for det. Når du får den til derimot, er den himmelsk!

Jeg pleier å sette gryta tilbake på middels varme mens jeg rører som en helt i noen minutter.

 

Server med parmesan og belønn deg selv med et godt glass rødvin.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits