Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hjemmelaget sennep

 

Å lage sennep er ingen tryllekunst. Sennepen er den nordlige halvkules svar på chilien. Sennep er et av få krydder som er hjemmehørende i Europa, likevel er sennep dyrket og brukt i kinesisk matlagning i mer enn 2500 år!

Det finnes sikker mange tusen varianter med sennep. Du kan smakssette den med nær sagt hva som helst, men i all enkelthet er det eneste du trenger sennepsfrø og vann.  Vil du ha en skikkelig heit sennep bruker du kaldt vann når du skal bløtlegge sennepsfrøene. Vil du ha en mildere sennep, bruker du varmt vann. Årsaken til dette er at et kjemikalie inne i sennepsfrøene reagerer med vesken og at varme ødelegger denne kjemiske reaksjonen. På samme måte som rå løk er sterkt, mens varmebehandlet løk kan gi en fantastisk sødme.

 

For å komme til kjemikaliene inne i sennepsfrøene må du knuse de. Reaksjonen mellom sennep og vanne r så volatil at sennepen mister mye av futten sin om du lar den stå noen dager. For å stanse denne reaksjonen og ?fiksere? smaken bruker du eddik.  Med andre ord kan du lage sennep slik.

·         Støt sennepsfrø i en morter

·         Ha i litt kaldt vand bruk morteren til å lage en tykk saus

·         Smak til med eddik, salt og sukker

Det kan godt være at sennepen du nå har smaker litt ramt og ikke videre godt, men smaken vil sette seg etter et par dager i kjøleskapet. Jeg pleier å la den stå i en bolle slik at jeg kan justere smaken etter noen dager. Sennepen vil og forsette å tykne under denne tiden. Blir den for tykk, tilsett litt eddik, for tynn tilsett litt Colemans tørrsennep.

Jeg har laget sennep til julegaver i år og valgt å bruke en litt annen fremgangsmetode.

 

Grunnoppskrift

300 g gule sennepsfrø                                              

150 g sorte eller brune sennepsfrø

250 ml eplesidereddik

200 ml vann

Salt

Honning

Tørrsennep

 

Bland sennepsfrøene i en bolle. Bland sammen eddik og vann i en mugge eller lignende. Hell på veske til det så vidt dekker sennepsfrøene. La stå i 24 timer. Rør om av og til, blir det veldig tørt, tilsett mer av vesken eller eddik. Du kan hvis du vilbare bløtlegge i vann, eller bruke vin, øl, cider, eller hva du måtte ønske som bløtlegginsveske.

Dagen etterpå er det bare å mase frøne litt enten i en foodprosessor, med stavmikser eller i morter. Juster konsistens og smak med tørrsennep, salt, honning og edikk. Noen foretrekker for eksempel kun å tilsette honning for en skillelig honningsennepp. Du kan også ha i ferske urter som for eksempel estragon. Har du brukt rødvin til å bløtlegge frøene i vil du få en fantastisk flott farke på sennepen. Når sennepen først er laget er det bortimot ubegrenset hvor lenge den kan holde seg.

Sennepsfrø har i seg selv anti mikrobiske stoffer. I kombinasjon med salt og eddik er det nesten slik at den eneste faren er at sennepen tørker ut. Da er noen av årets julegaver klare fro pakking i tillegg skal vi blandt annet lage salte mandler.

 2 kommentarer

Kjerstisandnes

08.12.2011 kl.20:07

Så smart. Har aldri tenkt på å lage sennep, men det var jo genialt enkelt:0)

LeChef

08.12.2011 kl.21:38

Kjerstisandnes: Virkelig enkelt fine julepresanger blir det og.

Skriv en ny kommentar

hits