Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Travel hverdag, posemat, andre uhumskheter og frysediskens ambivalens

Tidligere i dag skrev jeg en liten sak angående spinatsuppe fra bunnen av VS posesuppe. Etterpå kikket jeg med litt rundt i blogghavet. Når det kommer til raske middager, er det det helt hinsides hvordan vi  lar oss lure av ferdigmatindustrien. Posesupper, boil in bag, frosset posjonert laks, wok-blanding, listen blir fort uendelig lang. Hva skal vi egentlig med det? Er det slik at det er billigere? Tar det kortere tid? Er det sunnere?

Svarene er litt blandet. Når det kommer til tid er svaret eh..........nei. Det tar ca like lang tid å koke ris skikkelig som å bruke boil inn bag. Billigere og sunnere er det også. Ferdigkuttede grønnsaksbladinger er stort sett også bortkastede penger. I tillegg er det et miljøaspekt her. Merembalasje samt energibruk ved innfrysning og å holde varene frosset gjør egentlig frossenmaten svært resurskrevende. Ikke slik å forstå at jeg er ute med moralske pekefingre. Vi har både fryser og bruker frossenmat, men det er greit å prøve å ha et bevist forhold til hvilke produkter vi velger å kjøpe. På den andre siden, er det ofte slik at det forekommer høyere vitamininnhold i frossengrønnsaker enn i ferske grønnsaker. Hvorfor er det slik?

Svaret er at grønnsaker er ferskvare. Vitaminer begynner å fordampe ut eteren straks grønnsakene er plukket. Mens frossengrønnsaker ofte er ferdigprossesert i løpet av timer, kan de "ferske" grønnsaken du kjøper ofte være en uke eller to gamle. Har du noen sinne plukket grønnsaker fra egen hage eller på selvplukk, for så å tilberede de nærmest med det samme, er jeg sikker på at du har fått deg en aha-opplevelse på hvor mye de smaker kontra de du har kjøpt i butikken.

Når det gjelder tidsbruk, så er det slik at du kan klare å lage en sunn og god middag på 25-35 minutter helt fra bunnen av. Ferske proteiner: fisk, fugl og kjøtt tar kortere tid å tilberede enn frosne varianter. Hvor mye tid vi ellers bruker på å få middagen på bordet er også avhegig av hvor systematisk vi jobber på kjøkkenet og av at vi gjør ting i riktig rekkefølge. Min "mission statement" blir følgende din tidsbruk på kjøkkenet 25-45 minutter. Din hverdag, forbedret. Det kan medføre en liten omlegging av rutiner til tider, men jeg tror jeg kan love at du vil finne at det er verdt det.

Med andre ord skal i tiden fremover skrive mer om raske hverdagsmiddager som ikke går på bekostning av smak og kvalitet. I tillegg skal jeg prøve å komme med tips og triks som sparer deg for tid på kjøkkenet!

Bildet over er av grønnsaker vi høstet på egen hageparsell

 

4 kommentarer

frumatglad

06.03.2012 kl.15:07

Helt enig med deg! det er mye mat som ikke er mat, bare papp og e stoffer. Ta en titt på denne linken fra dagbladet :http://www.dagbladet.no/2008/12/08/magasinet/tilsetningsstoffer/mat/3902813/

LeChef

06.03.2012 kl.16:26

frumatglad:

I den så smått legendariske boken "den hemmelige kokken" skriver forfatter Mats-Eric Nilsson at vi spiser noe slikt som 40 kilo tilsetningsstoffer hvert år.

Det er kun en liten del av disse som fyller en fuksjon i forhold til for eksempel preservering av mat, resten er rett og slett fyllstoffer. Spesielt ille er det i lettprodukter.

Min matgale verden

06.03.2012 kl.20:27

Ja til mat uten tilsetningstoffer:)

LeChef

06.03.2012 kl.20:48

Min matgale verden:

Vi bør i alle fall prøve å styre unna en del av det. Enkelte tilsetningsstoffer tror jeg vi blir nødt til å leve med ut i fra et rent helsemessig perspektiv, men det er jo ikke nødvendig å få i seg mer enn streng tatt må.

Skriv en ny kommentar

hits