Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Travel hverdag, posemat, andre uhumskheter og frysediskens ambivalens

Tidligere i dag skrev jeg en liten sak angende spinatsuppe fra bunnen av VS posesuppe. Etterp kikket jeg med litt rundt i blogghavet. Nr det kommer til raske middager, er det det helt hinsides hvordan vi lar oss lure av ferdigmatindustrien. Posesupper, boil in bag, frosset posjonert laks, wok-blanding, listen blir fort uendelig lang. Hva skal vi egentlig med det? Er det slik at det er billigere? Tar det kortere tid? Er det sunnere?

Svarene er litt blandet. Nr det kommer til tid er svaret eh..........nei. Det tar ca like lang tid koke ris skikkelig som bruke boil inn bag. Billigere og sunnere er det ogs. Ferdigkuttede grnnsaksbladinger er stort sett ogs bortkastede penger. I tillegg er det et miljaspekt her. Merembalasje samt energibruk ved innfrysning og holde varene frosset gjr egentlig frossenmaten svrt resurskrevende. Ikke slik forst at jeg er ute med moralske pekefingre. Vi har bde fryser og bruker frossenmat, men det er greit prve ha et bevist forhold til hvilke produkter vi velger kjpe. P den andre siden, er det ofte slik at det forekommer hyere vitamininnhold i frossengrnnsaker enn i ferske grnnsaker. Hvorfor er det slik?

Svaret er at grnnsaker er ferskvare. Vitaminer begynner fordampe ut eteren straks grnnsakene er plukket. Mens frossengrnnsaker ofte er ferdigprossesert i lpet av timer, kan de "ferske" grnnsaken du kjper ofte vre en uke eller to gamle. Har du noen sinne plukket grnnsaker fra egen hage eller p selvplukk, for s tilberede de nrmest med det samme, er jeg sikker p at du har ftt deg en aha-opplevelse p hvor mye de smaker kontra de du har kjpt i butikken.

Nr det gjelder tidsbruk, s er det slik at du kan klare lage en sunn og god middag p 25-35 minutter helt fra bunnen av. Ferske proteiner: fisk, fugl og kjtt tar kortere tid tilberede enn frosne varianter. Hvor mye tid vi ellers bruker p f middagen p bordet er ogs avhegig av hvor systematisk vi jobber p kjkkenet og av at vi gjr ting i riktig rekkeflge. Min "mission statement" blir flgende din tidsbruk p kjkkenet 25-45 minutter. Din hverdag, forbedret. Det kan medfre en liten omlegging av rutiner til tider, men jeg tror jeg kan love at du vil finne at det er verdt det.

Med andre ord skal i tiden fremover skrive mer om raske hverdagsmiddager som ikke gr p bekostning av smak og kvalitet. I tillegg skal jeg prve komme med tips og triks som sparer deg for tid p kjkkenet!

Bildet over er av grnnsaker vi hstet p egen hageparsell

4 kommentarer

frumatglad

06.03.2012 kl.15:07

Helt enig med deg! det er mye mat som ikke er mat, bare papp og e stoffer. Ta en titt p denne linken fra dagbladet :http://www.dagbladet.no/2008/12/08/magasinet/tilsetningsstoffer/mat/3902813/

LeChef

06.03.2012 kl.16:26

frumatglad:

I den s smtt legendariske boken "den hemmelige kokken" skriver forfatter Mats-Eric Nilsson at vi spiser noe slikt som 40 kilo tilsetningsstoffer hvert r.

Det er kun en liten del av disse som fyller en fuksjon i forhold til for eksempel preservering av mat, resten er rett og slett fyllstoffer. Spesielt ille er det i lettprodukter.

Min matgale verden

06.03.2012 kl.20:27

Ja til mat uten tilsetningstoffer:)

LeChef

06.03.2012 kl.20:48

Min matgale verden:

Vi br i alle fall prve styre unna en del av det. Enkelte tilsetningsstoffer tror jeg vi blir ndt til leve med ut i fra et rent helsemessig perspektiv, men det er jo ikke ndvendig f i seg mer enn streng tatt m.

Skriv en ny kommentar

hits