Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... hits

Verdens beste hamburger

I mange år har jeg vært på leit etter den perfekte hamburgeren. Jeg har testet ut oppskrifter fra mang en
stjernekokk, for å være ærlig så har jeg alltid blitt litt skuffa. Det er mange oppskrifter hvor man har i egg, løk, griljermel, krydderier, og en av Gordon Ramsey hvor han bruker østerssaus! Ketchup er noe som ofte går igjen og ymse diverse grillsauser. Jo da de smaker godt, og kanskje har du selv eksprimentert med både det ene og det andre og blitt godt fornøyd med selve smaken. Kanskje har du til og med fått et lite klapp på skulderen her og der. Men kjære leser. Da har du i så tilfelle laget en skikkelig god karbonade. Sorry Gordon.

                                                                            Over: burgere og hjemmelaget ringform den laget jeg av toppen på et gresk youghurt beger. Billigere for meg, bedre for miljøet.

Hvordan skal man lage en hamburger da? La oss starte med kjøttet. Man skal i alle fall ikke mase inn masse krydder og greier. Det kommer til å smake greit. Kanskje til og med godt, men konsistensen blir helt feil. Litt sånn gummiaktige og tunge, og da har du en karbonade om du heter Gordon eller ikke.

Det første du skal gjøre er en av to ting. Kjøp en skikkelig bra kjøttedeig uten salt. Helst kjøper du den hos en skikkelig slakter. Ikke skal du ha slike magre greier heller. Ikke noe sånn karbonadedeig tull uten fett. Helst skal fettprosenten ligge opp mot 20%. Nei jeg tuller ikke! Fettet er det som gjør hamburgerne saftige.

Det aller beste er å kverne kjøttdeigen selv. Skal du kverne kjøttet selv er det viktig at det er så kaldt som mulig og det samme gjelder kjøttkverna så nærme null du kommer men ikke fryst. Det er flere årsaker til dette, den viktigste er at fett holder seg fastere ved lave temperaturer. Hvis du kverner kjøttet selv, er det her du kommer inn med krydderier, hvitløk, chili etc. Skjær opp kjøttet bland det med krydderet og kvern det. Sett kjøtte deigen kaldt til du skal bruke den.

Sånn ferdig med kjøtt foreløpig. Over til brød, Hvis du skal lage en bra hamburger for så å stappe den inn i slike vamle greier du kjøper på butikken kan du like så godt la være. 

Over LeChefburger med stekte poteter alioli og ketchup

Lag dine egne hamburgerbrød, eller dra til et skikkelig bakeri og kjøp noen gode små runde brød på sånn 10-12 centimeter i diameter. Jeg synes at det er skikkelig leit når jeg får servert noe som lkunne ha passert for en god hamburger i et masseprodusert bakeoff-brød. Det er heller ikke noe serlig poeng å stappe alt mulig av tilbehør oppå hamburgeren. Den på bildet er en dobbel ost og baconburger med tomat, løk, sylteagurk og salat og alioli. Ved siden av er det litt annet stasj slik som hjemmelaget alioli. Trenger du mere greier, ha det ved siden av. Liker du ost på bør du styre klar av norvegia og sånt. Gå heller for en cheddar eller annen ost som er litt sånn smeltefast. Det som holder formen best, og jeg hater meg selv bittelitt for å skrive dette er prosessert ost. Slike greier med en rød ku utenpå hvor hver enkelt skive er pakket inn i plast.

Når du skal i gang med å lage hamburgerne er det viktig at du har funnet frem det du har tenkt å ha på hamburgerne når de er ferdig stekte. Da har du det nemlig litt travelt.

Hamburger

Ta kjøttdeigen ut av kjøleskapet. Form burgere på ca 180 gram. Lag burgerne en diameter som er en centimeter eller to større enn brødene. Burgerne krymper nemlig i panna. Jeg pleier å forme burgerne mine på bakepapir to og to i bredden. Sett burgerne tilbake i kjøleskapet til du skal steike de. Og nei, du skal ikke salt og krydre de nå. Grunnen til at du ikke skal salte, er blandt annet at salt vil bgynne å drive veske ut fra kjøttdeigen. Det som skjer da, er at du får tørre hamburgere. Varm en steikepanne godt og grundig ha i litt olje og en del smør. Ta ut hamburgerne salt og krydre den siden som skal ned i stekepannen. Her er et triks. Lag en fordyning i midten av hamurgerne med tommelen, Da slipper du at den "boller" seg opp, og de holder seg flate. Og for guds skyld, ikke driv å klem de ned med stekespaden. Det eneste du oppnår er å klemme kjøttsaft ut av de. Stek de som du ville ha stekt en biff. Salte og krydre rett før du snur hamburgerne. Skal du ha på ost er det nå du gjøre det. Mens hamburherne steker toaster du brødene under grillen eller i en tørr panne. Ha i så tilfelle på et lokk. Dander i vei og server.

Så hva er trikset bak verdens beste hamburger? Ingenting! Trikset er rett og slett bruk gode råvarer, behandle de pent. Sørg for at tilbehøret slik som sylteagurk etc holder skikkelig kvalitet. Ikke noe sånt søtladent nora tull!

Teste det ut og du kommer til å skjønne hva jeg mener.

 

7 kommentarer

Min matgale verden

24.03.2012 kl.10:02

Okei! Jeg skal prøve:)

LeChef

24.03.2012 kl.10:38

Min matgale verden: Gleder meg til å høre hva du synes om resultatet.

Raymond Pettersen

30.09.2012 kl.22:53

Hvilken bifftype anbefaler du? Har prøvd kjøttdeig uten salt 14% fett.. og Entrecote. ingen av delene imponerte særlig. Gordon Ramsey er forøvrig en tulling som prøver å lage matporno fremfor noe med fantastisk smak.

LeChef

30.09.2012 kl.23:41

Raymond Pettersen:
Hei Raymond, jeg anbefaler slett ikke å bruke biff. Jeg ville heller ha gått for noe velhengt høyrygg eller forpart av okse. Det blir litt tøvete å bruke biff synes jeg. Fettprosenten bør være mellom 16-20

Ragna

17.02.2013 kl.11:23

Det ble kjempegodt! Saftig men salt allikevel :)

LeChef

14.03.2013 kl.10:08

Ragna: Godt å høre at du likte burgerne!

25.08.2016 kl.14:41

Hei,, jeg tenkte å lage burgere av lammekjøtt. Hva slag del av lammet vil du anbefale. Bør man tilføre fett om kjøttet er magert.? Hva slag Hullskive på kjøttkverna bruker du.? Jeg har 3 typer, 3, 4,5 og 8 mm. Om man tilsetter salt når man kverner, vil dette høre deigen mer seig og henge bedre sammen?

LeChef

05.09.2018 kl.12:34

Anonym: Pleier å bruke fårikålkjøtt når de er i sesong

Skriv en ny kommentar