Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kniver


Et utvalg av noen av mine kjæreste eiendeler fra venstre : rotkniv, utbeningskniv, kinesisk cleaver, japansk kokkekniv, japansk fileteringskniv, konditorkniv/brødkniv. Under knivene: våtstein og kjeramisk bryne.

En god kniv eller to kan ofte utgjøre forskjellen på hvor kjekt det er å lage mat på et kjøkken. Det er få ting jeg finner like traurig som å lage mat med dårlige sløve kniver eller kniver som er lite egnet til å gjøre det jeg trenger  at de skala gjøre.

Når vi snakker om sløve kniver. Sløve kniver er direkte farlige. Jeg har aldr skåret meg så mye som jeg har gjort med en sløv kniv. Merkelig nok er det mange jeg kjenner som er redde for skarpe kniver det burde helle være motsatt. Sløve kniver kan ofte skli på det du skal skjære, og da sklir de ofte rett i fingeren din. Har du kjøpt eller fått en nogenlunde brukbar kniv bør du ungå å vaske den i maskin og aldri ha den slengene i en eller annen skuff. Et kjeramisk bryne er også noe du bør investere i. Jeg har et fra IKEA som jeg mener å huske kostet rundt 130 kroner.

I tillegg har jeg en våtstein for å holde knivene mine sylskarpe. Hvis du har en kniv hvor eggen er helt ute å kjør, kan du investere i en jernfil for å sette eggen på ny. Deretter må du til  med et bryne eller en våtstein. Du kan finne instruksjoner blandt annet på youtube. Nå er jeg litt over middels opptatt av mat, og du trenger ikke så mange kniver. Skal du kun ha en kniv i ditt hjem vil jeg anbefale at du går for en konditorkniv. Jeg kjenner noen kokker som sverger til en slik. Likevel det er greit å ha mer en en kniv. En kokkekniv en rotkniv og en kondirotkniv, og du er klar for det aller meste.

Det er et par faktorer du bør tenke på før du kjøper deg en knokkekniv. Blandt oss gutta har jeg opservert en viss holdning av at større er bedre. Jo da en stor kniv ser macho ut, men de er ofte fryktelig tunge å jobbe med. Du bør med andre ord tenke på vekt. Du bør også tenke på hvordan den ligger i hånden din, hvordan bladet er og at bladet er bredt nok til at fingrene dine ikke driver å blir knødd ned i skjærefjøla hver gang du skal hakke noe. Cleaveren min er en ganske stor og tung kniv, men av en eller annen grunn er den ikke serlig tung å jobbe med. en krever en litt annen teknikk enn en vanlig kokkekniv og det kan være at det er årsaken.

Til slutt. skal du investere i en kokkekniv ta deg god tid med å finne en kniv som passer for deg. Fancy designgreier bør du styre unna. De ser kule ut og men er ofte ganske rævva å jobbe med over tid.

 

 

2 kommentarer

kokkekniv

29.08.2012 kl.19:02

Bra og se du har godt utstyr ! =)

LeChef

29.08.2012 kl.23:37

kokkekniv:
Gode kniver er halve jobben :)

Skriv en ny kommentar

hits