Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tzatziki

Litt blogsoftproblemer og påsken kom litt i hinder for blandt annet denne saken. Tzatziki er kanskje den retten flest av oss her oppe på berget har vært innom. Jeg er sikker på at det finnes like mange Variasjoner av denne som det finnes kokekyndige i Hellas pluss noen til.Selv om den snart har blitt gjort like mye til døde som pesto og alioli, er det vanskelig å komme unna denne sideretten når man lager en gresk aften. Under vil du mer finne en veiledning enn en oppskrift. Det viktigste med mat er å skape matglede. Gleden finner du ikke ved å følge oppskrifter slavisk.

Matlagning handler om å kose seg og leke med smakene Selv foretrekker jeg å bruke gresk eller tyrkisk yoghurt når jeg lager min Tzatziki. Det er fordi jeg liker min tykk. Vil du ha en mere tyntflytende konsistens bruk heller vanlig natrurell yoghurt. Jeg synes og at mynte gir en frisk kjølig smak i denne retten, men for all del det er lov å bruke andre urter. Det finnes oppskrifter der ute med blandt annet: mynte, oregano, dill, persille og majoram alene eller i kombinasjon med en eller flere av de andre.

Opphavet til Tzatziki skal være den Tyrkiske Cacik, selv om denne ofte er mye tynner og gjerne serveres som en forfriskende kald suppe om sommeren. Indisk Raita og iransk mast-o- khiar eller Jajeek er og eksempler på retter i samme bane. I tillegg til at retten er populær på hele Balkan. Å diskutere hva som kom først blir litt som å diskutere hva som kom først av høna og egget. Eller for den saks skyld yoghurtens opphav, mange kilder peker på Kakasus som opphavsområde og man har funnet bevis for syrning av melkeprodukter som er mer enn 4000 år gamle.

Dette trenger du til 4 personer

  • 3 dl Yoghurt
  • 1/2 Agurk revet, klem ut så mye vann du kan fra agurken
  • Urter, jeg bruker ofte mytne og oregano eller persille, og du kan bruke tørkede urter
  • 1 eller flere båter hvitløk, knust
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje
  • Evt litt sitron

Hvis du har får tak i gresk eller tyrkisk yoghurt, synes jeg som regel eat denne er tykk nok til at den ikk trenger å renn av seg. Kjøper jeg derimot vanlig naturell heler jeg den oppi et kjøkkenhåndlke og lar den renne av seg noen timer. NB! du trenger nesten dobbelt så mye av vanlig youghurt naturell hvis du ønsker å renne den av.

Bland yoghurt, agurk , knust hvitløk og urter. Smak til med salt og pepper. Savner du litt syre har du i en liten skvis med sitron. La stå minst en time i kjøleskapet. Dryss litt finkakede ferske urter, risle over litt god olivenolje, og server.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits