Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gresk salat

Grekere kaller ikke gresk salat for gresk salat derimot kaller de det for xjoratiki salata, noe du kan oversette med rustikk salat. Dette er en typisk sommersalat som vi nordmenn takket være en globalisert verdensøkonomi setter til livs enorme kvanta av i ymse kvaliteter. Kvaliteten vassen og litt smakløs synes å være på sterk fremmarsj takket være umodne tomater, feta som egentlig ikke er feta, sorte oliven, dette er egentlig grønne oliven behandlet med syre for å få de sorte i de aller fleste tilfeller, og et totalt fravær av en hvilken som helst fersk urt. Tipper at de fleste grekere som får smake en norsk "gresk salat" raskt vurderer om de skal sette seg på første fly hjem igjen.

Skal du lage en så enkel rett som denne her bør råvarene du bruker være de beste du klarer å skaffe. siden greske butikker er litt mangelvare i Oslo stikker jeg ofte innom for eksempel Sultan som i alle fall er drevet av tyrkere. Her får jeg tak i det jeg trenger av bra kvalitet til en svært god pris. En xjoratiki salata består alltid av tomater, agurk og rød eller gul løk. I tilegg får disse ofte følge av skikkelig god feta, oliven helst kalamata oliven og grønn paprika. Urter som ofte er brukt er persille, mynte og oregano. Kjør på med det du liker best.

Dette trenger du til fire personer:

  • 3 godt modne tomater
  • 1 agurk
  • 1 liten løk
  • 200-300 gram skikkelig fataost
  • Kalmataoliven
  • Din foretrukne urt eller to
  • salt
  • pepper
  • en god olivenolje
  • saften av en sitron

Tomat og agurk i passe store biter. Finsnitt løken. Her er et triks. Etter hvert som du legger grønnsakene i et dørslag salter du litt. Saltet har tre funksjoner her. Det vil begynne å trekke vann ut av grønnsaken slik at smaken blir mer intens, grønnsakene blir sprøere og smakssetting. Sett dørslaget i en bolle og la det renne av seg i en to-tre timer. Finhakk godt med urter. Ha grønnsaken over i en bolle, smuldre fetaosten ha i urtene, og hell over en god klunk olivenolje. Bland alt sammen og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Under xjoratiki salata med og uten fetaost
2 kommentarer

dandilion

10.04.2012 kl.00:43

Mmm... Det der så veldig godt ut. Oreganoen er på vei i urtebedet. Tomatplantene står i vinduskarmen. Kanskje jeg til sommeren kan lage salaten og hente to av ingrediensene fra egen hage? Det hadde vært gøy! Jeg har forresten sådd paprika, chili, squash og mais også. Håper på mye godt fra egen hage i sommer :)

LeChef

10.04.2012 kl.07:53

dandilion:
Grønnsaker fra egen hage er altid godt! Da jeg bodde i stavanger hadde jeg fersk oregano 10 måneder i året i tilegg til en rekke andre urter. Til og med rosmaring og salvie overlevde vintrene.

Skriv en ny kommentar

hits