Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gresk salat

Grekere kaller ikke gresk salat for gresk salat derimot kaller de det for xjoratiki salata, noe du kan oversette med rustikk salat. Dette er en typisk sommersalat som vi nordmenn takket vre en globalisert verdenskonomi setter til livs enorme kvanta av i ymse kvaliteter. Kvaliteten vassen og litt smakls synes vre p sterk fremmarsj takket vre umodne tomater, feta som egentlig ikke er feta, sorte oliven, dette er egentlig grnne oliven behandlet med syre for f de sorte i de aller fleste tilfeller, og et totalt fravr av en hvilken som helst fersk urt. Tipper at de fleste grekere som fr smake en norsk "gresk salat" raskt vurderer om de skal sette seg p frste fly hjem igjen.

Skal du lage en s enkel rett som denne her br rvarene du bruker vre de beste du klarer skaffe. siden greske butikker er litt mangelvare i Oslo stikker jeg ofte innom for eksempel Sultan som i alle fall er drevet av tyrkere. Her fr jeg tak i det jeg trenger av bra kvalitet til en svrt god pris. En xjoratiki salata bestr alltid av tomater, agurk og rd eller gul lk. I tilegg fr disse ofte flge av skikkelig god feta, oliven helst kalamata oliven og grnn paprika. Urter som ofte er brukt er persille, mynte og oregano. Kjr p med det du liker best.

Dette trenger du til fire personer:

  • 3 godt modne tomater
  • 1 agurk
  • 1 liten lk
  • 200-300 gram skikkelig fataost
  • Kalmataoliven
  • Din foretrukne urt eller to
  • salt
  • pepper
  • en god olivenolje
  • saften av en sitron

Tomat og agurk i passe store biter. Finsnitt lken. Her er et triks. Etter hvert som du legger grnnsakene i et drslag salter du litt. Saltet har tre funksjoner her. Det vil begynne trekke vann ut av grnnsaken slik at smaken blir mer intens, grnnsakene blir sprere og smakssetting. Sett drslaget i en bolle og la det renne av seg i en to-tre timer. Finhakk godt med urter. Ha grnnsaken over i en bolle, smuldre fetaosten ha i urtene, og hell over en god klunk olivenolje. Bland alt sammen og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Under xjoratiki salata med og uten fetaost




2 kommentarer

dandilion

10.04.2012 kl.00:43

Mmm... Det der s veldig godt ut. Oreganoen er p vei i urtebedet. Tomatplantene str i vinduskarmen. Kanskje jeg til sommeren kan lage salaten og hente to av ingrediensene fra egen hage? Det hadde vrt gy! Jeg har forresten sdd paprika, chili, squash og mais ogs. Hper p mye godt fra egen hage i sommer :)

LeChef

10.04.2012 kl.07:53

dandilion:
Grnnsaker fra egen hage er altid godt! Da jeg bodde i stavanger hadde jeg fersk oregano 10 mneder i ret i tilegg til en rekke andre urter. Til og med rosmaring og salvie overlevde vintrene.

Skriv en ny kommentar

hits