Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surdeigsbaguetter

Etter mye eksperiementering på kjøkkenet følte jeg meg i endelig klar for å ta fatt på å lage surdeigsbaguetter. De ble seende slik ut. Ikke alle ble like fine i formen men om jeg er fornøyd? Jepp! Skulle gjerne ha hatt en dypere ovn slik at jeg kunne fått laget litt lengre baguetter, men man kan vel ikke få alt her i verden. Iallefall ikke før jeg får bygget meg en vedfyrt bakeroven en gang i fremtiden. Deigen jeg brukte til disse baguettene er den samme som til fintsurdeigsbrød. Emnene til disse baguettene var 250 g. En annne ting jeg har prøvd meg frem med ,er temperaturen når jeg baker. Disse krabatene gikk inn i ovnen på 275 grader. Dette er jeg sikker på at har hatt relativt mye å si for den herlige strukturen jeg har oppnådd på brødene jeg har bakt i det siste. Selvfølgelig er det en del andre forhold jeg ønsker å trekke frem som har gjor at jeg endelig har turt å prøve meg på disse. Dette er:

  • Eltetid, jeg har skjønt at jeg ikke har eltet deigen min lenge nok..Nå eltes de i 8-15 minutter alt etter hvilken type deig det er og hvilken maskin jeg bruker.
  • Heving, i motsetning til når man baker med gjær, er det ikke så farlig hvor mye deigen hever under 1. heving. Jeg lar nå brødene etterheve lengre enn når de hever i bulk.
  • Jeg har økt mengen surdeig i forhold til ferdig deig for å få prosessen til å gå litt raskere.
  • Folde teknikk, det å forme brødene på riktig måte hjelper deg å få stramet opp gluten nettet slik at brødene holder bedre på formen og gassen under heving. Mer om det her.
  • Snitteteknikk, at jeg har en bakestein, snekret en bakespade. Alt dette er små ting som har bidratt.

Her ser dere krummen på brødet. De store ujevne hullene er noe som er typisk for surdeigsbrød. Men det som gjør at brøden hever seg i ovnen er i hovedsak at gasslommene som danner seg under heving blir fylt med vanndamp. Ergo, jo voldsommere reaksjon du klarer å skape, jo flottere krumme vil du få. De er derfor viktig at deigen din inneholder nok vann. Vann, ikke olje ,er for øvrig det som gjør at brødene blir saftige og herlige. Veldig mange bruker alt for mye mel i brødene sine. Greia er , deigen til slike brød tar lang tid i kjøkkenmaskinen før den blir smidig og elastisk . Ha tålamod! Du må selvflgelig la brødene etterheve til minst dobble størrelse, steketid ca 15 minutter i min ovn.

Min vandring i surdeigsverdenen har vært lang og full av motbakker, men endelig føler jeg at jeg har lært noe. Det herligste er at det fremdeles er fantastisk mye igjen å lære. Mye jeg kan bli bedre på. Jeg er hverken fornøyd med hvordan jeg klarer å forme brød, eller hvordan jeg snitter dem. Små detaljer jeg gleder meg til å bli bedre på.

Til middag i dag hadde jeg lovet hjemmelagede hamburgere. Denne gangen serverte jeg de på rundtykker av same deig jeg brukte til baguettene. Oh lykke!

Nå er det det italienske Pugliese brødet som blir neste målsetning å få til tilfresstillende. I mellomtiden skal jeg fordøye denne:

 

 

 

 

 

 
 

3 kommentarer

Min matgale verden

02.09.2012 kl.21:33

Nice. Og er det ikke godt vi ikke er utlært enda! Master i surdeig-på vei mot doktorgrad;)

Har lært mye på veien jeg og, og elter nå alltid deigen minst 8 minutter uansett surdeig eller gjær. Baguettene så gode ut, mulig jeg må teste dem ut i morgen, "sara" buler nemlig i kjøleskapet;)

02.09.2012 kl.21:50

Gjør det! for noen tips på snitting av brød kan du sjekke ut denne : http://www.youtube.com/watch?v=ZaLnzomvEF8 Jeg har laget meg en Lame, men det går an å bestille eks på amazon.

LeChef

02.09.2012 kl.22:06

1

Skriv en ny kommentar

hits