Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Landbrød versjon MCMLXVII

Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prøve noe litt nytt. Ikke noen enorme forandringer, det er det sjelden snakk om når man prøver seg frem. Det jeg har gort denne gangen som jeg ikke har pleid å gjøre er å tilsette litt maltekstrakt i brøddeigen. Vanligvis bruker jeg kun dette i skikkelig grove rugbrød. Tanken er at det ekstra sukkeret fra maltekstrakten skal hjelpe brødene mine med å få en enda dypere farge på skorpen.

Under er et bildet av brødene formet til Boule. Dette gjør man blandt annet for å stramme opp glutennettet. Etter at du har gitt de denne "mellomfomingen", skal deigen hvile i 10-20 minutter før endelig forming. Jeg har etterhvert lært meg å forme brødene  ved hjelp av minimalt med mel på bakeunderlag og på hendene mer om hvordan man gjør dette finner du her.

Oppskrift

  • 600 g surdeig (50/50 vann/ mel)
  • 550 g siktet hvetemel
  • 100 g fin sammalt hvete
  • 355 ml vann
  • 25 g grov sammmalt rug
  • 15 g maltekstrakt
  • 17 g salt

 Bland sammen alle ingredediensene bortsett fra cirka 30 ml med vann. La deigen stå til autolyse i rundt 40 minutter. At vi holder tilbake noe av vannet hjelper deigen å utvikle et sterkere gluten nett. Bland inn resten av vannet, og kjør deigen til den er smidig og slipper bollen. Hvor lang tid dette tar, vil variere litt alt etter hvilken typen maskin du bruker og hvor hay hastighet du bruker. Start med lav hastighet de første minuttene og mellomhøy hastighet de siste 5 minuttene eller så. Når deigen er feridg eltet, skal du kunne trekke den ut til det neste går an å se gjennom den.

Ha deigen over i en smurt bolle. Etter cirka en time, folder du deigen in mot midten og snu den. La deigen ligge i en time til. del den opp i to emner, form til boule. La hvile som beskrevet over og form til to brød. Sørg for at du på forhånd har en god og varm ovn. Jeg har begynt å sette inn brødene på 275 grader. På disse skrudde jeg ned temperaturen til 250 etter at jeg hadde satt de inn. Jeg har også sluttet å bruke varmluft.

 

Brød til heving i kveldssolen.

 

Har du i likhet med meg ikke et skikkelig bakeklede, legger du brøden på bakepapir du har smurt med litt olje og strødd enten med semulegryn eller fint sammalt mel. La brødene heve til de i allefall har doblet seg under et kjøkkenklede. Sørg for at du på forhånd har en god og varm ovn. Har du ikke en bakestein, kan du gjøre en av to ting. det ene er å dekke stekeristen med murstein du har vasket svært godt, eller du kan snu en ovnspanne opp ned på nederste rille.

Ha brødene over på en bakespade eller et stykke stiv kartong du har strødd lett med semule. Snitt de og stek i 20-30 minutter. Mere presis enn det kan jeg ikke være.

 Brødene denne gangen ble seende slik ut. En hjemmelaget lame ligger på toppen. Den har jeg laget av et barberblad og en spisepinne jeg har spikket til.

Mest førnøyd med utforminegen av brødet TH og med snittingen av det TV.

 


Da er det på tide med litt kveldsmat skive med kyllingbryst, upataurisert gjetost, tomat hjemmelaget majonaise på toppen litt oregano fra balkongen. Ai livet er litt småfælt :)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits