Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Grovt landbrød

Sånn. Da er det helg, og hva passer vel bedre enn å starte helgen med litt baking. Doris var litt grinete tidligere i dag. Forklaringen på det er vel så enkel som at hun ikke har fått mat på en uke. Men etter litt matings og en del timer på kjøkkenbenken, var Doris i sprudlende humør igjen. På grunn av litt mye kaker, boller og annen finbakst i det siste, kommer det denne gangen en litt grovere variant.

Her ligger et par godbiter til etterheveing

Grovt landbrød

  • 600 g hvetesurdeig (50/50)
  • 300 g siktet hvetemel
  • 160 g siktet rugmel
  • 140 g fin sammalt rug
  • 100 g grov sammalt rug
  • 420 ml vann
  • 18 g salt
  • 30 g maltekstrakt

Bland alle ingrediensene, men hold tilbake noe av vannet. Elt til deigen blir smidig og blank. La deigen hvile i ca  1 1/2 time. Form den til to stramme boller. Dette er en litt klissete deig. Sørg for å ha litt mel på hendene. Instruksjoner på forming av brød finner du her.

La deigemnene hvile i cirka en halvtime. Form til to brød og la dem etterheve på smurt bakepapir som du har strødd litt sammalt mel eller semule på.

Varm ovnen til 275 grader. Jeg synes at jeg får best stekeresultat med over og undervarme,brettet på nederste rille. La brødene heve til minst dobbel størrelse. Snitt brødene og ha dem inn ovnen. Hiv inn en desiliter med varmt vann i bunnen av ovnen. Åpne ovnsdøren etter ca 10 minutter og skru ned temperaturen til 250. Stek i cirka 20-25 minutter.

Da skal de bli sånn her:

Sånn.. Da regner jeg med at disse kompisene er kjølige nok til at jeg kan ta meg en blings eller sju.

 

 

 

 

4 kommentarer

Min matgale verden

22.09.2012 kl.08:50

De så flott ut! Øker du mengden surdeig ved å bare mate med litt mer hver gang?

LeChef

22.09.2012 kl.10:47

Min matgale verden:
Hei, jeg pleier å ha cirka 800 gram med surdeig til enhver tid. Hvis du eksempelvis har 200 gram surdeig og gir den 400 g hver av mel og vann vil du kune bake med den etter 4-6 timer. Likevel jeg føler at jeg får best resultat hvis jeg lar surdeigen stå noen timer på kjøkkenbenken til den begynner å putre for så å la den stå over natten i kjøleskapet. Hvor aktiv kulturen er avhenger også litt på hvor ofte man baker med den. Klarer man å få bakt så ofte som annehver dag vil kulturen være ganske så aktiv hele tiden. For å ha full kontroll på bakeevnen til surdeigen din og hvor rask den er, kan det være en ide å gi den mat tidlig om morgenen ha den i et stort norgesglass el, og rett og slett måle med tommestokk hver time. På ett eller annet tidspunkt vil surdeigen toppe seg for så begynne å falle sammen. Det er best å bake ved "peak" eller rett etter.

Min matgale verden

22.09.2012 kl.11:24

Takk for nyttig informasjon, jeg får gi Sara godt med mat i morgen da:)

LeChef

22.09.2012 kl.11:58

Min matgale verden:
Du kan evt også mate opp surdeigen i flere runder, slika at du dobler mengen for hver gang.

Skriv en ny kommentar

hits