Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Irish stew


Sommeren jeg nesten ikke har sett snurten av er over og høsten er her. Høst er ensbetydende med lam og fårikålsesong. Hva er da mer naturlig enn å lage Irish stew?

Irish stew er en av disse herlige rettene vi finner eksempler på over hele verden. Som for alle disse type retter finnes det et par kjøreregler. Det finnes noen purister som hevder at den og den retten skal lages slik og slik. Eksempler på den type retter jeg her skriver om vil for eksempel være "Bæuf borgogne", "borsjt", "Chili con carne" osv. osv. Felles for de alle er det at det er et minste multiplum av ingredienser som må være med. Resten krangler gamle kjærringer og purister om over vaskestamper og pubbord verden over.

En ekte purist vil for eksempel hevde at Irish stew kun skal bestå av sau, løk og potet. Andre at det skal være hele byggkorn i. Det som uansett er sikkert er at slike retter utvikler seg over tid alt etter hva man har tilgang til. Jeg holder det for temmelig sikkert at det fantes varienater av Irish stew før poteten kom inn i bildet som det viktigste næringsmiddelet i  Irland, innehold både turnips og bygggryn så vel som løk og hva men ellers måtte klare å dyrke. Har du lyst kan du sikkert erstatte vannet i denne oppskriften med Kilkenny eller Guinness. Det finnes sikker også lengre lister over hva du overhodet ikke må finne på å ha i, men det skal jeg ikke plage deg med.

 

Dette trenger du til en hel gjeng:

  • 1 1/2 kilo fårikålkjøtt
  • 800 gram forskjellige rotfrukter slik som turnips, gulrøtter, neper
  • 2 store løk
  • 1 liten hodekål
  • 1 kilo poteter
  • 2 ss hvetemel
  • 600 ml vann
  • 1 ss hele pepperkorn
  • Noen laurbærblader og noen kvister timian
  • salt
  • finhakket persille til pynt

Noen liker å brune kjøttet andre ikke. Gjør som du føler for. Ha kjøtt og grønnsaker lagvis i en stor gryte. Strø hvetemel, salt og helepepperkorn mellom lagene. Ha i urtene, hell på vesken og bring det hele til kokepunktet. Skru ned varmen og la gryten kose seg til den er ferdig mens sulten begynner å jage i magen. Typisk vil dette ta en 2-3 timer før det blir ferdig.

Når den endelig er klar serverer du i dype tallerkener og kanskje med en skive godt grovt surdeigslandbrød til og et lite dryss persille over.




 



 

 

4 kommentarer

Min matgale verden

22.09.2012 kl.20:16

Fantastisk høstmat:) Så godt ut!

LeChef

22.09.2012 kl.20:43

Det var det også!

somjegliker

24.09.2012 kl.13:26

Neste gang blir det irish stew - takk for oppskriften :)

LeChef

24.09.2012 kl.16:50

somjegliker:
Bare hyggelig!

Skriv en ny kommentar

LeChef

LeChef

38, Oslo

Følg LeChef med: bloglovin

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits