Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ketchup

Elsket og hatet ... Sannsynligvis har du den i kjøleskapet i en eller annen variant. Tomatketchupen fra Idun, Heinz, Mutti, eller gud forby Euroshopper sin. Det du sannsynligvis ikke har, er hjemmelaget ketchup.

Ketchupens opprinnelse kan den spores tilbake til Kina. Det var en saus laget av fermentert fisk og diverse krydder. På 1800 tallet hadde denne type sauser spredt seg til Malaysia og ble kalt kĕchap. Herfra ble den med engelskmennene hjem. På engelsk ble navnet etterhvert  til ketchup. Mange varianter ble utviklet. Det vi kjenner som ketchup, tomatketchupen, ble til rundt 1800-tallet.

En virkelig god ketchup består av masse tomater. Enkelte av billigmerkene bør du helt klart styre unna. De inneholder lite tomat, mye modifisert stivelse og masse annet "snacks" kroppen din garantert ikke trenger. Å lage ketchup er ikke noen heksekunst. Det tar litt tid, men den passer seg stort sett på seg selv. I denne oppskriften bruker man hermetiske tomater. Vil du prøve deg frem med ferske tomater istedenfor trenger du rundt 2, 5 kilo. Det kan være lurt å holde tilbake noe av sukkeret og edikken til du skal smake til. NB! Eddikensmaken blir mindre fremtredende ved varmebehandling. De andre smakene endrer seg også litt. La derfor ketchupen stå på noen minutter på laveste varme mellom hver gang du smaker  til og krydrer.

Dette trenger du:

  • 4 bokser hermetiske tomater a 400 gram
  • 2 store løk
  • 300 gram tomatpure´
  • 200 ml eplecideredikk
  • 100 gram brunt sukker
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 Spiseskje revet fersk ingefær
  • 1 ts knust sort peppert pepper
  • 3 nellikspiker
  • 1 ts knuste fennikelfrø
  • 1-2 ts kanel
  • 1/4 ts knuste sennepsfrø
  • 1/4 ts revet muskatnøtt
  • 1/4 ts malt allehånde
  • 3 ss olivenolje
  • 2-4 ts salt

Hakk løken og surr den i oljen. Det gjør ingenting om løken får litt farge. Ha i tomatpuréen og la den frese med et par minutter. Dette får frem sødmen i tomatpuréen.Ha i resten av ingrediensene. La alt stå å putre på lav varme til det er kokt inn med cirka 1/3. Rør om av og til. Ikke la deg friste til å bruke høy varme for å få prosessen til å gå fortere!

Mas alt gjennom en finmasket sil over i en ren kasserolle, og kjør ketchupen med stavmikser til den er slett og fin. La den koke inn til du er fornøyd med konsistensen. Smak til med salt,eventuelt sukker og eddik.

Ha ketchupen over på rene glass. Smaken vil fortsette å utvikle seg i et par uker. Hjemmelaget ketchup holder seg lenge.Jeg har hatt ketchup stående i over et år uten antydning til at den har begynt å bli dårlig.




2 kommentarer

Anniken

26.10.2012 kl.02:46

Har nettopp laget ketchup etter din oppskrift :) Ble jo strålende bra! Så blir det sennep og salte mandler i morgen :) Tusen takk for flotte oppskrifter.

LeChef

28.10.2012 kl.14:53

Anniken:

Bare hyggelig! Flott at du likte ketchupen! Hjemmelagede godsaker er også en veldig bra julegaveide.

Skriv en ny kommentar

LeChef

LeChef

38, Oslo

Følg LeChef med: bloglovin

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits