Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lamburger, hjemmelaget hamburger av høstens lammekjøtt

Høsten er over oss! Ikke at jeg merker stor forskjell med den sommeren vi har hatt. En av høstens definitive fordeler er at det er lammesesong. Butikkhyllene bugner av herlig, norsk lammekjøtt. Jeg har allerede forspist meg på fårikål og irish stew. Men dette "fårikålkjøttet" har flere bruksområder. Du kan for eksempel renskjære det og male det opp til lammekjøttdeig, men pass på at du sjekker pakken med fårikålkjøtt godt. Det er stor forskjell fra pakke til pakke på forholdet mellom kjøtt og bein.

Når du skal kverne kjøtt, er det viktig at kjøttet er så kaldt som mulig. I innlegget om hjemmelaget hamburger, skrev jeg om viktigheten av ikke å drive og tulle rundt med å mase inn krydder i kjøttdeigen når du lager hamburger. Da får du en gummiaktig sak, og du kunne like så godt ha kjøpt frossenburger fra Stabburet. Det som derimot er en glimrende idé, er å tilsette krydderet til kjøttet før du kverner det. Du trenger ikke fjerne alt av sener og hinner, men der er bra om du skjærer bort de groveste.

Dette var det jeg brukte:

  • 1400 gram renskåret lammekjøtt
  • 4 fedd hvitløk
  • 3 spiseskjeer hakket fersk rosmarin
  • 2 teskjeer knust sort pepper

Skjær kjøttet i biter, helst ikke større enn 5 ganger 5 centimeter. Grovhakk hvitløken og rosmarinen. Bland hvitløk, rosmarin og pepper med kjøttet i en bolle. Sett bollen i fryseren en times tid.

Når du skal lage kjøttdeig til hamburger, er det viktig at du ikke bruker for fin hullskive. Da blir konsistensen helt feil. Det vi ønsker å oppnå, er saftige, nesten litt porøse hamburgere. Kvern kjøttet og sett det kaldt til du skal bruke det.

Ta kjøttet ut av kjøleskpet rett før du skal steke burgerne. Jeg liker litt store hamburgere, gjerne 230-250 gram. Finn fram kjøkkenvekten og vei opp mengden kjøtt du vil bruke per burger. Klem kjøttet sammen til løse baller og form dem lett til fine, runde burgere med en diameter på cirka 12 centimeter.

 

Det er litt lettere å få runde, fine burgere hvis du har en ringform. Jeg laget en med toppen av et gresk youghurtbeger.

Salt burgerne rett før du steker dem. Burgerne skal stekes på høy varme i litt olje og smør. Når du legger burgerne i pannen, lager du en liten fordypning i midten av dem med tommelen. Dette gjør at de ikke boller seg opp. Stek dem slik du villa ha stekt biff. Server med godt tilbehør og gode, hjemmelagede hamburgerbrød.

På bildet under er noen forslag til tilbehør. Bakfra: grillet squash og aubergine, tzatziki, dijon sennep, fry sauce, tomat og rødløk, hjemmlaget majonaise og hjemmlaget ketchup. Har du lyst å lage sennep også finner du oppskrift her

 Burgerne er selvfølgelig server på hjemmelagde hamburgerbrød.

 

 

 
 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits