Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... hits

Za'atar

Za'atar. Dette er noe du kanskje har smakt, muligens lagt merke til, og mest sannsynlig aldri lagd. Za'atar er en krydderblanding hjemmehørende i midtøsten. Midtøsten er ganske svært, og hvor denne krydderblandingen kommer fra aner man rett og slett ikke. Det er mulig at den er referert til alt i babylonsk tid. Den har spredt seg lagt utover sitt opprinnelses område og du finner varianter av den fra Iran til sør- Spania

Har du eksempelvis vært innom en skikkelig god kebabsjappe, iransk restaurant eller marrokansk for den del, er kjangsen stor for at du har vært borti denne blandingen. Den brukes i alt fra salater til kjøtt og fiskeretter og Libanesere strør den ofte på Ma'noosh brødene sine (det vi gjerne kaller liba-brød). På grunn av utbredelsen er det store variasjoner i hva Za'atar inneholder. Den kan inneholde alt fra: timian, oregano sesamfrø, kummin, salvie, koriander, merian, sumak, karve og et utall krydder til.

Under finner du oppskrift på en Libanesisk variant. Den inneholder sumak som gir en lett syrlig smak og salt. På en måte fungerer denne krydderblandingen som en smaksforsterker slik at du blant annet vil trenge mindre salt i maten du lager med den. I tillegg inneholder den masse antioksidanter. Du må gjerne prøve deg frem med andre krydder enn de som står under, men jeg ville beholdt sumaken. Det kan også være at du vil ha en litt mere nøtteaktig smak, og da bruker du mere sesamfrø. Vil du lage en mindre oppskrift for å prøve det ut, bytt ut spiseskjeer med teskjeer.

 

 

Dette trenger du:

  • 4 spiseskjeer sumak
  • 2 spiseskjeer timian
  • 1 spiseskje sesamfrø
  • 2 spiseskjeer oregano
  • 2 spiseskjeer merian
  • 1 teskje grovt salt

Ha sesamfrø i en tørr stekepanne og toast de lett. Ha de i en morter og mos de. Ha i resten av krydderene samt saltet og mos i vei til du er fornøyd. Ha Za'ataren i et glass med lokk og oppbevar den i kjøkkenskapet eller kjøleskapet. Za'atar holder seg i 3-6 måneder.

 

Én kommentar

Biljana Stangeland

22.02.2017 kl.10:14

Za'atar med extra virgin olivenolje og brød er veldig godt og sundt. Prøv også za'ater og avokado eller za'atar og smør.

Skriv en ny kommentar