Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pommes frittes med rosmaring og havsalt

Pommes frittes, eller det vre venner over dammen av en eller annen grunn kaller "French fries", kommer fra Belgia. Gjort skikkelig er det virkelig snadder, men slike greier du finner i frysedisken har overhodet ingenting med denne fantastiske retten gjre. Det finnes minst fire forskjellige mter lage pommes frites p. Den som kanskje er den aller beste og som blant annet Heston Bluementhal beskriver, er tripplekoke den. Frst i vann, deretter i olje p to forskjellige temperaturer. Prosessen innebrer ogs at du skal la de bli helt trre og nesten frosne mellom hvert trinn. I en vanlig hverdag blir dette smtt upraktisk. Jeg skal derfor presentere en metode som funker og som er veldig mye enklere. Du legger potetene i kald olje og s guffer du opp. Denne metoden tilskrives den franske kokken Jel Robuchon. Pommes frites er garanter ikke helsekost, men heller ikke s fett som en skulle tro. Faktisk trekker ikke potetene til seg srlig olje i det hele tatt under kokingen. Grunnen til det er er at vannet inne i potetene fordamper og presser seg ut under trykk. Da blir det litt vaskelig for oljen presse seg inn.


I Belgia, bruker man gjerne smult. Fler du deg luksuris kan du bruke gsefett. Er du derimot slik som jeg p et vanlig familiebudsjett, holder det lenge med vanlig olje. Jeg synes raps fungerer kjempefint, men du kan bruke en hver olje som tler hy temperatur. Hvilke type poteter du bruker er ogs litt viktig. Kong Edward og Beate er to typer som egner seg godt. Ellers kan det vre en god id g for typiske bakepoteter. P foresprsel om hvilken potet som egnet seg best til pommes frites hos mitt lokale supermarked, ble grnnsaksansvarlig seende ut som et sprsmlstegn. Jeg kjangset derfor vilt og valgte en Asterixpotet.

Resultatet ble veldig godt. Finnes det bedre poteter til dette formlet? Sikkert. Uansett nok fjakk.

Dette trenger du til 4:

  • cirka 1 kilo potet
  • Nytral olje
  • rosmarin
  • havsalt
  • pepper

Om du skreller eller ikke skreller potetene er helt opp til deg. Mine var veldig fine i skallet s jeg lot vre (noe en belgier etter sigende aldri ville ha funnet p). Skjr potetene i staver p 1 ganger 1 centimeter. Ha de i en gryte med rennende kalt vann. Dette gjr du for vaske vekk mesteparten av stivelsen p overflaten. Dermed hindrer du at potene henger sammen. Ha potetene over p et rent kjkkenhndkle og klapp de s trre du klarer. Ha potetstavene i en stor kasserolle. Hell p olje til den s vidt dekker, og sett platen p fult. Rr av og til. Kok i olje til du synes at pommes fritten ser gylden nok ut. Ta den ut med en metallsikt eller en fiskese, og la den renne av seg litt p kjkkenpapir. Ha de i en bolle mens du strr litt salt og finhakket rosmarin mellom og vender forsiktig og server!

Passer godt til det aller meste eller som litt kveldskos. Server gjerne med hjemmelaget ketchup, majonaise eller fry sauce.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits