Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pommes frittes med rosmaring og havsalt

Pommes frittes, eller det våre venner over dammen av en eller annen grunn kaller "French fries", kommer fra Belgia. Gjort skikkelig er det virkelig snadder, men slike greier du finner i frysedisken har overhodet ingenting med denne fantastiske retten å gjøre. Det finnes minst fire forskjellige måter å lage pommes frites på. Den som kanskje er den aller beste og som blant annet Heston Bluementhal beskriver, er å tripplekoke den. Først i vann, deretter i olje på to forskjellige temperaturer. Prosessen innebærer også at du skal la de bli helt tørre og nesten frosne mellom hvert trinn. I en vanlig hverdag blir dette smått upraktisk. Jeg skal derfor presentere en metode som funker og som er veldig mye enklere. Du legger potetene i kald olje og så guffer du opp. Denne metoden tilskrives den franske kokken Jöel Robuchon. Pommes frites er garanter ikke helsekost, men heller ikke så fett som en skulle tro. Faktisk trekker ikke potetene til seg særlig olje i det hele tatt under kokingen. Grunnen til det er er at vannet inne i potetene fordamper og presser seg ut under trykk. Da blir det litt vaskelig for oljen å presse seg inn.


I Belgia, bruker man gjerne smult. Føler du deg luksuriøs kan du bruke gåsefett. Er du derimot slik som jeg på et vanlig familiebudsjett, holder det lenge med vanlig olje. Jeg synes raps fungerer kjempefint, men du kan bruke en hver olje som tåler høy temperatur. Hvilke type poteter du bruker er også litt viktig. Kong Edward og Beate er to typer som egner seg godt. Ellers kan det være en god idé å gå for typiske bakepoteter. På forespørsel om hvilken potet som egnet seg best til pommes frites hos mitt lokale supermarked, ble grønnsaksansvarlig seende ut som et spørsmålstegn. Jeg kjangset derfor vilt og valgte en Asterixpotet.

Resultatet ble veldig godt. Finnes det bedre poteter til dette formålet? Sikkert. Uansett nok fjakk.

Dette trenger du til 4:

  • cirka 1 kilo potet
  • Nøytral olje
  • rosmarin
  • havsalt
  • pepper

Om du skreller eller ikke skreller potetene er helt opp til deg. Mine var veldig fine i skallet så jeg lot være (noe en belgier etter sigende aldri ville ha funnet på). Skjær potetene i staver på 1 ganger 1 centimeter. Ha de i en gryte med rennende kalt vann. Dette gjør du for å vaske vekk mesteparten av stivelsen på overflaten. Dermed hindrer du at potene henger sammen. Ha potetene over på et rent kjøkkenhåndkle og klapp de så tørre du klarer. Ha potetstavene i en stor kasserolle. Hell på olje til den så vidt dekker, og sett platen på fult. Rør av og til. Kok i olje til du synes at pommes fritten ser gylden nok ut. Ta den ut med en metallsikt eller en fiskeøse, og la den renne av seg litt på kjøkkenpapir. Ha de i en bolle mens du strør litt salt og finhakket rosmarin mellom og vender forsiktig og server!

Passer godt til det aller meste eller som litt kveldskos. Server gjerne med hjemmelaget ketchup, majonaise eller fry sauce.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

LeChef

LeChef

38, Oslo

Følg LeChef med: bloglovin

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits