Surdeig..............brødelskerens hellige gral

Hvordan lage en surdeig, en litt fyldigere oppskrift.

Som dere vet har jeg flyttet muya av aktiviteten til hjemmekokklauget.no Her ligger en virkelig grundig sak på hvordan å lage din egen surdeig. http://hjemmekokklauget.no/2013/04/lag-din-egen-s...

Surdeig, surdeigsstarter og så videre. En veldig grundig artikkel.

Hei kjære leser, jeg er glad og forbauset over at det fremdeles er del som følger denne bloggen. Jeg har flyttet mye av akriviteten min over til hjemmekokklauget.no Her er en link til en virkelig...

Høy hydrering, retardering, no knead. Ny lærdom og et par frustrasjoner.

Jeg har nevnt noe om en tidligere katastrofe når jeg har prøvd meg på brøddeiger med høy hydrering. På vanlig norsk betyr høy hydrering rett og slett at mengden vann er stor i forhold til mengen me...

Grovt landbrød

Sånn. Da er det helg, og hva passer vel bedre enn å starte helgen med litt baking. Doris var litt grinete tidligere i dag. Forklaringen på det er vel så enkel som at hun ikke har fått mat på en uke...

Pain Vivarais

Gårsdagen var en frustrende dag for en stakkars hobbybaker. Inspirert av storinnkjøp av mel og et nytt hjem til melet mitt., inntil nå har melet stort sett hatt midlertidige hjem rundt omkring i sk...

Fadese!!

Noe jeg ikke har vært særlig flink til å skrive om er fadeser, fjaskoer katastofale deiger jeg har satt osv osv osv. I dag hadde jeg tenkt at jeg skulle lage et brød type Vivarais. Doris var i stor...

Landbrød versjon MCMLXVII

Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prøve noe litt nytt. Ikke noen enorme forandringer, det er det sjelden snakk om når man prøver seg frem. Det jeg har gort denne gangen som jeg ikke har pleid å...

Surdeigsbaguetter

Etter mye eksperiementering på kjøkkenet følte jeg meg i endelig klar for å ta fatt på å lage surdeigsbaguetter. De ble seende slik ut. Ikke alle ble like fine i formen men om jeg er fornøyd? Jepp!...

Forming av brød.

En veldig viktig del av bakeprosessen og den som kanskje tar lengst tid å mestre, er et å forme brød. I stedetfor å lage en dårlig hjemmesnekret videosnutt dere må lide dere gjennom, legger jeg inn...

Fint surdeigsbrød

På lørdag som var hadde jeg bakedag. Siden det er en god stund siden jeg har skrevet noe om surdeig, eller noe som helst for den saks skyld kommerdet en liten sak her. Det første jeg har lyst å ne...

Landbrød på surdeig

Matfar har vært litt bekymret for at Doris skulle ha mistet piffen. Det var helt til disse to kom ut av ovnen litt tidligere i kveld. Selv om jeg hadde spist middag ikke lenge før, klarte jeg ikke ...

Doris lever fremdeles

Jeg kom plutselig på at det begynner å bli en stund siden jeg har skrev noe om surdeig. Rugsurdeigen min, Boris tok kvelden her for en stund siden. Doris derimot lever i beste velgående. Akkurat nå...

Surdeigsstarter, eller surdeigsmor om du vil.

Ser at jeg har klart å gjemme oppskriften på hvordan å få igang en surdeig ganske godt. Oppskrift på surdeigsmor finner du her Det er denne type surdeig jeg har brukt i de fleste brødene her.

Regneark Deiger+ litt til

Noen gang lurt på hvor mye deig du trenger, hvor store brødene blir etc etc etc. Bruk linken under. Vanligvis skal du elte en brøddeig i 15-20 minutter på medium hastighete. Del brøden i emner et...

Surdeigs Focaccia

Bakingen av denn lille saken ble litt forsinket på grunn av et langt opphold ute i skogen i dag. Regner med at husets yngre garde får med seg hver sin deilig sandwich i morgen tidlig. Det...

Boris & Doris Dy

Endelig er det litt tid til å bake igjen. B&D har jeg bare så vidt rukket å mate de siste uken. I tillegg har jeg eksprimentert litt. B&D er velidig faste surdeiger med en hydrasjon på ca 65%. Gru...

Veiledning til Danske rugbrød

Dette blir noen sinnssykt gode danske rugbrød saftige og deilige.Det første du gjør er å ta 700 g hel rug, og 500 g blandede frø bløtlegg disse over natten i en liter lunket vann. I en del oppskrif...

Danske rugbrød på surdeig

Orker ikke mer enn å poste et lite bilde. Tanken var egentlig at disse skulle få etterheve til i morgen, men durdeigene mine jobber for raskt :) Kommer en slags brukerveiledning til disse også. Me...

Her er framgangsmåten jeg brukte på surdeigsbrødene jeg bakte i går.

Trinn 1 300 g moden surdeig 300 g hvetemel 195 ml vann Bland sammen og la stå over natten på kjøkkenbenken. Denne blandingen bør klare å triple seg. Trinn 2 Bland så inn 300 g mel og ...

Doris Jr drar på tur

Doris Jr sin første avlegger gikk akkurat ut døra. Håper at den får en fin reise til Stavanger.

Og her er det ferdige resultatet

Sånn ble førse fangst med rein surdeig. Ble så fornøyd at jeg måtte feire med å lage "coq au vin"

Siste heving

Siste heving, siden jeg ikke har et skikkelig bakeklede av lin har jeg smurt et ark bakepapir og strødd det med semulegryn. Grunnen til at jeg bygger opp litt rundt brødene er at de skal holde bedr...

Doris Jr mellom stadiet

Da er deigen formet til "boule". Den skal nå hvile i ca 20 minutter før jeg former den ferdig. Surdeigen arbeider mye raskere enn jeg hadde regnet med. jeg hadde regnet med at denne deigen måtte h...

Doris Jr imponerer

Jeg er litt imponert. Doris Jr har tredoblet seg på ca 2 timer. WOW!

11.mar.2011

Dette er et bilde av Doris Jr. Fingeren min indikerer hvor stor surdeigen var i går kveld rett før 24.00. Hun på de syv timene jeg brukte på å sove klart å firedoble seg. En annen ting jeg har opp...

Første baking med Boris & Doris Jr

Boris & Doris Jr er i farta. Surdeigene trippler seg i volum på 8 timer noe som jeg er godt fornøyd med. Et lite uhell med bakespaden gjorde at formen på brødene ble litt odd. Brødene på bildet til...

Boris jr

Boris Jr er en litt annen type surdeig enn de jeg har skrevet om her tidligereDe andre Borisene og Doris var lang mere flytende og næringen i melet bl derfor brutt ned mye raskere.Boris Jr er en ty...

Ny start

Nå har jeg, for en stund tilbake klart å ta livet av Boris II og Doris.Litt mye reising og litt mye skjødesløshet. En surdeig kan klare seg i kjøleskapet leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenge, men når matfar e...

Boris II & Doris

Machvekten til Boris og Doris er nå 200 gram. Og Doris er i ferd med å bli en fin hvetesurdeig.Foreløpig ser det ut til at prosessen med gradvis å mate inn hvetemel går fint. Her er et lite bilde a...

Boris II får avkom

Boris II har fått et avkom..... Og navnet? Vel, det måtte jo bare bli Doris. Jeg har valgt å Beholde Boris II som en ren grov rugsurdeig. Doris har fått iblandet hvetemel. Alt synes å være bra med ...

Boris II en liten stausrapport

Boris II har nå våknet til liv. Han viser alle tegn på å faktisk kunne overgå sin forgjenger. Han har nå fått stå uforstyrret i to dager og skal få lov til å stå til i morgen før jeg begynner å til...

Boris er død lenge leve Boris II !!

Etter gjentatte ganger med mishandling, uten at Boris lot seg knekke, var det endelig slutt søndag for en uke siden. Jeg hadde laget surdeigspannekaker, noe som er en bra måte å bruke opp surdeig ...

Argh

LeChef sovna og deigen jeg hadde satt peaka. Nå har jeg veeeeeeeeeeeeeeeldig mye Boris :(

Boris sin første lakmustest

Da har jeg satt en deig som skal få lov til å stå til i morgen ettermiddag. Spent på om Boris tar utfordringen

Surdeigsbrød

Gjør et lite eksperiment med Boris. Prøver å sette en ganske stor deig med litt Boris i før jeg legger meg i kveld. Tanken er at når jeg kommer hjem i morgen ettermiddag skal Boris ha klart å heve ...

Nattmat

Den som venter på noe godt..

Ventetiden er over

Eller det vil si ventetiden er neste over. Jeg må vente i minst 20 minutter før jeg kan sette tennene i Boris sitt 1. brød. Dutften som brer seg gjennom huset pirrer smaksløkene mer enn litt :)

Boris sitt første brød ferdig snittet og klart for ovnen

Dette ble lempet inn på 250 grader samt at jeg hev inn litt vann i bunnen på ovnen. Etter at jeg lukket døra ble temperaturen skrudd ned til ca 240 grader.

Boris hviler

Boris ligger og hviler litt på kjøkenbenken før siste forming og etterheving............spenningen stiger:)Når deigen har hevet til minst det doble skraper du den ut av hevebollen og samler den mil...

Boris baker

Boris viser friske takter. Han er ikke så sprek ennå at jeg kan bake et rent surdeigsbrød ikke på den tiden jeg har til rådighet i kveld i alle fall. Derfor ble jeg nødt til å ty til litt gjær og ...

Overleveren Boris

Da jeg kom hjem tidligere i dag var jeg svært usikker på om Boris kom til å klare seg. Full av dårlig samvittighet startet jeg førstehjelp. Boris luktet skikkelig tøffel eller vellagret fransk ost ...

Boris blir grinete og hvordan oppbevare surdeig

En sur og misfornøyd Boris møtte meg da jeg kom hjem i dag. Matfar ble borte et døgn lengre enn planlagt. Det likte Boris særs dårlig. Selv om jeg hadde matet Boris godt før jeg dro, hadde jeg i e...

Boris blir større og går i vasken.

Da har Boris gått gjennom noen sykluser med mating. Nå er halvparten av Boris gått i vasken slik at mechvekten hans ble 40 gram. Så ble Boris matet med 40 gram mel og 40 ml vann. Siden jeg er litt...

Hurra!

Boris er nå rundt 13 timer gammel og begynner å vise tegn til aktivitet. De første små boblene som tyder på at noe er på gang har begynt å vise seg. Jeg begynner, sikkert litt for tidlig, å få sto...

Boris får sitt første måltid & hva i all verden er egentlig surdeig?

Boris får sitt første måltid & hva i all verden er egentlig surdeig? Boris, min nye surdeig, har akkurat fått sitt første måltid. Han veier nå 40 gram og er foreløpig en stille og rolig krabat. ...

Baguette

Slike herligheter er det meningen at Boris skal fremskaffe

Dag 1

Min nye surdeigskulturt, la oss kalle den Boris, er startet. Boris er akkurat nå ca 38 minutter gammel og jeg håper på at han utvikler seg til en skikklig kraftkar. Boris Veier nå ca 20 gram og b...

Surdeig

Som en etter hvert erfaren hobbybaker har jeg oppgjennom tuklet litt med surdeig. Her vil du kunne følge mine siste prosjekter på fronten med suksesser og fadeser i rikt monn. Godt surdeigsbrød er...
LeChef

LeChef

39, Oslo

Følg LeChef med: bloglovin

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits